BOTOKSA DAİR

Clostridium botulinum isimli bir bakteriden laboratuvar şartlarında elde edilen, kasları gevşetmek amacıyla kullanılan bir ilaçtır.

Neredeyse tüm antibiyotikler ile aynı yöntem kullanılarak elde edilirler.

Bu ilaç 20 yılı aşkın bir süredir  tıbbın değişik dallarında kas kasılmalarını rahatlatmak amacıyla kullanılmaktadır.

BOTOKS NASIL ETKİ EDER?

Yüz hareketlerini yapmamızı sağlayan kaslar, üzerlerindeki deriye bağlıdırlar. Yıllar süren mimikler sonucu, kaslar deride gözle görülür çizgiler ve kırışıklıklar oluştururlar.
Kaslarımıza hareketi yaptıran  mekanizmada sinir uçlarından kaslara iletilen asetil kolin adlı bir maddedir.

Botox maddesi hareketleri kısıtlanmak istenen kas grubu bölgesine enjekte edildiğinde sinir uçlarına girerek asetil kolinin kaslara geçmesini engeller ve kas hareketini belirli bir süre için sınırlar.

HANGi KIRIŞIKLARA UYGULANABiLiR?

– Alın kırışıklıkları,
– Göz çevresi,
– Kaşların arası,
– Boyun çizgileri (nefertiti lift), burun kenarlarındaki kırışıklıklar, burun ucu kaldırma, üst dudaktaki ince ve yüzeysel kırışıklıklar(sigara çizgileri), çene bölgesi kırışıklıklarında da kullanılır.
– Ayrıca aşırı terlemeye karşı, el içleri, ayaklar ve koltuk altlarına uygulanır.

Bunun dışında migren tedavisinde de kullanılabilmketedir.

BOTOKS NASIL UYGULANIR?

Tedavi bölgesi, yaklaşık 1 saat önce temizlenerek, lokal aneztezik krem uygulanır.
Sulandırılmış ilacın çok küçük bir miktarı tedavi edilen bölgedeki  kaslara enjekte edilir. 

SONRASINDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Tedaviden sonra 1-2 (bazen 4 saat) saat süreyle dik bir pozisyonda kalmak Botox ilacının uygulanan yerde kalmasını sağlamak açısından çok önemlidir. 

2 saat sonra yüz yıkanabilir ve makyaj yapılabilir.

2 gün boyunca çok sıcak olan her şeyden (yiyrcek, içecek, acı ve baharatlı yiyecekler ve duş) korunmak gerekir.

ETKİSİ NE KADAR SÜRER?

Etkinlik kişiden kişiye hatta aynı kişide bile farklılık gösterebilir. Uyku düzeni, hastalıklar, kullanılan ilaçlar, alkol-sigara kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak 2-6 ay arasında etkinlik kaybolmaktadır. 

Daha büyük yüz kaslarına sahip olan hastalarda (erkekler gibi) veya yüz kaslarını daha fazla kullanan, çok mimikli kişilerde tedavinin daha sık aralıklarla uygulanması gerekebilir. 

4 aydan daha sık olarak uygulama yaptırmamak önemlidir. Çünkü kasların eski gücüne kavuşmaları gerekir.

YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Botox enjeksiyonlarının yan  etkisi yok denecek kadar az ve geçicidir. Hafif bir baş ağrısı, birkaç günde iyileşen ve makyajla kapatılabilen morarma olabilir. 

MİMİKLERİM KAYBOLUR MU?

Alında ve kaşlarda kırışıklıklara neden olan hareketler (mimikler) engellenecektir, arzu edilirse kaslar hafif hareketli kalacak şekilde uygulama yapılabilir. 

Yüzün diğer kasları  enjeksiyonlardan etkilenmez. 

İlaç sadece uygulama yapılan bölgede etkilidir.

KİMLERE BOTOKS UYGULANAMAZ?

Hamile olan veya bebek emziren kadınlar enjeksiyonları yaptırmak için beklemelidirler. 

Nöromüsküler rahatsızlıkları veya kanama problemleri olanlar, tedavi yapılması istenilen bölgede deri hastalıkları olanlar uygun adaylar değildir.

ÖZLEM SARIKAYA

Diğer Blog İçeriklerimiz

Sonbahar Cilt Bakımı

Sonbahar Cilt Bakımı

Sonbaharda Cilt Bakımı: Cildinizi Mevsime Uyumlu Hale Getirin Yazın sıcak günlerinin ardından serin ve rüzgarlı sonbahar ayları cildimizde önemli değişikliklere yol açabilir. Yaz boyunca güneş, deniz ve havuz suyu gibi etkenler cildimizi yıpratırken, sonbaharda hava...

SİRKADİYEN CİLT BAKIMI

SİRKADİYEN CİLT BAKIMI

Cilt ritmini nasıl ayarlar? Cildimizin de epidermal kök hücrelerinin kendilerine ait milyonlarca küçük saati vardır. Tıpkı diğer çevre saatler gibi beyindeki (ana merkezdeki) saat ile senkronizedir ve güneş ışığına göre günlük olarak ayarlanır. Gündüz, güneş ışınları,...

SİRKADİYEN SAATİ

SİRKADİYEN SAATİ

Sirkadiyen saat olarak adlandırılan iç saatimiz yaklaşık 24 saatte bir döngü yapar. Bu tekrar eden 24 saatlik döngülere sirkadiyen ritim denir. Vücudumuzdaki tüm biyolojik fonksiyonlar, fizyolojik olaylar ve hormon üretimi gece-gündüz döngüsüne bağlı olarak kontrol...

Sohbet Başlat
DolphinMed Whatsapp Hattı
Sorularınız Mı Var? Hemen Bize Yazın.