Uzun ve Sağlıklı Bir Yaşam İçin Longevity

Son yıllarda “longevity” kavramı çok fazla karşımıza çıkıyor. Longevity, yaşam tarzında değişiklikler yaparak daha iyi beslenmek, daha iyi uyumak, gerekli kan tahlillerimizi ve testlerimizi zamanında yaptırarak hastalıklara yakalanmadan önlem almak, sağlığımızı daha iyiye götürmek ve daha fazla egzersiz yapmak demektir.

Longevity (tıbbi uzun ömür) uygulamaları artık daha fazla gündemde olmaya başladı. Bu uygulamalar eksozomlar, senolitikler (fisetin, kuersetin, spermidine), kök hücre enjeksiyonları, NAD+ IV tedavileri, hiperbarik oksijen, ozon terapisi gibi geniş bir tedavi ve terapi yelpazesini kapsar.

Mevsimlerin değiştiği zamanlarda vücut adaptasyon süresine ihtiyaç duyar. Kıştan yaza geçerken ya da yazdan kışa doğru mevsim değişirken hastanelere başvuru oranının artması, bağışıklık sisteminin bu alışma sürecinde olduğunu gösterir. Vücut bu süreçlerde kendi mekanizmasını kullanır. Birkaç tavsiye sayesinde bilinçlenerek hem mevsim geçişini hem de mevsimlerin yarattığı etkileri kolayca aşabilirsiniz. Özellikle yaz aylarıyla gelen sıcak havalar, bir sorun olmaktan ziyade keyifli bir tatil sürecine dönebilir. Bireyler yaz aylarında sağlık konusunda dikkatli olarak sıcakların etkisinden en az oranda etkilenebilir ve yaz tatilinin daha keyifli geçmesini sağlayabilirler. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek yaz aylarında sıcaktan ve yaz hastalıklarından korunarak güzel bir yaz dönemi geçirebilirsiniz.

Beslenmeye Özen Göstermek
Genelde kışın yağlı ve daha ağır yiyecekler, daha az egzersiz yapılarak tüketildiği için yaz ayına girmeden hızlı bir şekilde kilo vermek istenir. Bu durum yetersiz beslenmeye yol açabilir. Ancak yazın daha hareketli bir şekilde ve dışarıda daha fazla vakit geçirildiğinden sulu, posa ağırlıklı ve yeterli miktarda beslenmeye dikkat edilmelidir. Yazın sıcaklığın etkisiyle tansiyon problemleri artacağından mineral alımına özen gösterilmelidir. Sebze ağırlıklı ana öğünler tercih etmek, günde 1-2 porsiyon meyve tüketimi ile doğal şekerlerle vücuda glikoz ve fruktoz almak, sıvı oranı yüksek yemekler seçmek ve porsiyonları renkli tutup miktarını azaltarak hazırlamak, yaz aylarında dengeli bir beslenme rutini oluşturur. Mikroorganizmaların üreme ortamlarının yaz aylarındaki sıcaklarda daha optimal koşullarda olması nedeniyle gıda zehirlenmeleri olabilir. Gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için besinlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmeli, meyve ve sebzeler yeterince yıkanmadan tüketilmemeli, konserve yiyeceklerden uzak durmalıyız.

Yeterince Sıvı Almak
Sıcaklıkların artması, aynı zamanda vücuttaki terlemenin de artması demektir. Terleme ile meydana gelen vücutta su kaybı, hormon mekanizması devreye girene kadar tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. Eğer yeterli su tüketilmezse tansiyon düşüklüğü yaz aylarında sorun yaratabilir. Terleme ile oluşan mineral ve su kaybını günde ortalama 2 litre su içerek dengelemek gerekir.

Hareketli Kalmak
Egzersiz, aslında her mevsimde günlük yaşamın bir parçası olmalıdır. Genelde sıcak havalardan dolayı kışın düzenli yapılan egzersizler yaz aylarında aksatılır. Ancak doğru zamanda yapılan yaz egzersizleri vücut için devamlılık oluşturur ve sağlıklı bir yaşam da beslenme ve su tüketimi kadar önemlidir. Akşam yemeğinden önce ya da akşam yemeğinden en az 2 saat sonra yapılan hafif egzersizler tercih edilebilir. Egzersizler, her mevsimde önemli olduğu gibi yaz aylarında aksatılmaması gereken, sağlıklı yaşam rutinine dahil edilmesi gereken önemli unsurlar arasında yer alır. Beslenmemize ne kadar dikkat edersek edelim hayatımızda egzersiz yoksa hep bir şeyler eksik kalacaktır. En iyi versiyonumuza ulaşmak için beslenme ve egzersize çok önem vermeliyiz.

Sağlıkla kalın…♥

Özlem Sarıkaya

Diğer Blog İçeriklerimiz

Cilt Katmanlarına Göre Bakım

Cilt Katmanlarına Göre Bakım

Vücudumuzun en büyük organı cildimiz farklı katmanlardan oluşur. Cildin her katmanının da farklı ihtiyaçları vardır, bu yüzden çok yönlü fonksiyonel bir yaklaşım benimsemek cildin sağlıklı ve genç görünmesini için önemlidir. Hekim veya cilt bakım uzmanına danışarak...

Uzun ve Sağlıklı Bir Yaşam İçin Longevity Konuşmaya Devam…

Uzun ve Sağlıklı Bir Yaşam İçin Longevity Konuşmaya Devam…

2023 yılında çalışmaların daha çok arttığı önümüzdeki yıllarda da devam edecek uzun ve sağlıklı yaşam gündeminde, epigenetik bence hala çok önemli bir yerde. Hastalık potansiyelinin sadece yüzde 10’unun DNA’da kodlandığını, yüzde 90 gibi çok ciddi bir oranın kontrol...

YAZ BAKIMLARI

YAZ BAKIMLARI

Yaz Aylarında Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?   Cilt bakımı mevsimlere göre değişir mi sizce? Kışın yapılan cilt bakımı ile yazın yapılan aynı mıdır? Size ilginç gelse de mevsimsel geçişlere ve mevsime göre cilt bakımı yapılmalıdır. Her mevsim cildi sağlıklı tutmalı...

Sohbet Başlat
DolphinMed Whatsapp Hattı
Sorularınız Mı Var? Hemen Bize Yazın.