AKNE NEDİR?

Akne kıl köklerinin ve deri altındaki yağ bezlerinin tıkanması sonucu oluşan bir cilt problemidir.Cilt mikrobiyotasının bozulması ile cilt çok fazla sebum üreterek gözenekleri tıkar ve akne oluşur.

Çoğu zaman sivilce ve akne aynı gibi düşünülür.Fakat sivilce kısa dönemli tekli cilt enfeksiyonudur.Akne ise daha yaygın daha uzun dönemli cilt enfeksiyonudur.

AKNE ÇEŞİTLERİ:

Açık Komedon:Siyah nokta olarak bilinir.Gözenekler açık şekilde dolar ,ucu dışarıdadır.Kıl kökünde bulunan ve kıla rengini verenmelanin maddesinin hava ile oksidasyonu sebebiyle siyah renkte olur.

Kapalı Komedon: (Akne Vulgaris)kıl folikülü ve yağ bezlerinin kronik iltihaplı hastalığıdır.Ergenlik döneminde yoğunluk ile görülsede her dönemde görülebilir.Kapalı komedonlar iltihaplı olan akne lezyonlarınınöncüsü olarak kabul edilir.Toplu iğne başı boyutunda hafif kabarık kirli beyaz papül şeklinde görülür.

Papül Püstül:Cilt yüzeyinde pembe veya kırmızı küçük ağrılı  şişliklerdir.Sıklıkla birleşerek  ciltte döküntü meydana getirebilirler.

Kistik Akne:Aknenin daha derin ve şiddetli halidir.Cilt altında şiş ve yumrular halindedir.Hassas ve ağrılıdır.İz bırakabilir.Tedavisi mutlaka hekim tarafından yapılmalıdır.

Erişkin Aknesi:30 yaş üzerinde görülen hormonal değişimler ve stres kaynaklı inatçı olabilen aknelerdir.

Ergen Aknesi:10 12 yaşlarında başlayıp 25 yaşına kadar devam edebilen aknelerdir.Erken dönmede kontrol altına alınmadığında şiddetlenerek ilerleyebilir.İz bırakabilir.

ÖZLEM SARIKAYA

Diğer Blog İçeriklerimiz

Sonbahar Cilt Bakımı

Sonbahar Cilt Bakımı

Sonbaharda Cilt Bakımı: Cildinizi Mevsime Uyumlu Hale Getirin Yazın sıcak günlerinin ardından serin ve rüzgarlı sonbahar ayları cildimizde önemli değişikliklere yol açabilir. Yaz boyunca güneş, deniz ve havuz suyu gibi etkenler cildimizi yıpratırken, sonbaharda hava...

SİRKADİYEN CİLT BAKIMI

SİRKADİYEN CİLT BAKIMI

Cilt ritmini nasıl ayarlar? Cildimizin de epidermal kök hücrelerinin kendilerine ait milyonlarca küçük saati vardır. Tıpkı diğer çevre saatler gibi beyindeki (ana merkezdeki) saat ile senkronizedir ve güneş ışığına göre günlük olarak ayarlanır. Gündüz, güneş ışınları,...

SİRKADİYEN SAATİ

SİRKADİYEN SAATİ

Sirkadiyen saat olarak adlandırılan iç saatimiz yaklaşık 24 saatte bir döngü yapar. Bu tekrar eden 24 saatlik döngülere sirkadiyen ritim denir. Vücudumuzdaki tüm biyolojik fonksiyonlar, fizyolojik olaylar ve hormon üretimi gece-gündüz döngüsüne bağlı olarak kontrol...

Sohbet Başlat
DolphinMed Whatsapp Hattı
Sorularınız Mı Var? Hemen Bize Yazın.