BESİN İNTOLERANSI – PİNNERTEST
Besinlerin neden olduğu düşünülen her türlü olumsuz etkiyi besin alerjisi olarak tanımlamak, toplumumuzda oldukça yaygındır, ancak bu kanı her zaman doğru olmayan bir eğilimdir. Besinlerin olumsuz etkisini immünolojik ya da non-immünolojik olarak iki gruba ayırabiliriz.
Birinci grup; Besin Alerjisi
İkinci grup; Besin İntoleransı
Besin Alerjisi; vücudun yabancı olarak tanıdığı solunan, yenebilen, iğne ile enjekte edilebilen, organik veya bazı inorganik maddelere karşı var olan savunma mekanizmasının biraz abartılı olarak çalışma halidir. Besin alerjisinde; anafilaktik şok, cilt problemleri, mukozal problemler, dolaşım problemleri gibi semptomlar, besinin alımını takiben saniyeler – 30 dakika içerisinde ortaya çıkar. Besin İntoleransı ise; Herhangi bir alerjenin ve savunma sisteminin aşırı reaksiyonunun söz konusu olmadığı, diğer mekanizmalarla oluşan, anormal yanıtların bulunduğu gruptur.
Yediğimiz ve sağlıklı olduğunu düşündüğümüz birçok besin, vücudumuzda olumsuz etkiler yaratıyor olabilir. Vücudumuz aldığımız her besin için İg- G antikoru salgılar, eğer bu antikor besini tanımlayamaz ise bu aşamada besin intoleransı başlar. Örneğin; inek sütüne karşı intoleransınız varsa, sabah tükettiğiniz bir parça peynir, vücudumuz tarafından sindirilemiyor ve vücudumuz inek sütü proteinlerine karşı tepki vermeye başlıyor. Buda öğle saatlerinden başlayarak yorgun ve hasta hissetmenize sebep oluyor. Besine karşı “istenmeyen reaksiyon” bir besinin alımından 5 gün sonrasına kadar ortaya çıkabilir. Bu ve buna benzer olumsuz etkilere “Besin İntoleransı” adı verilir.Besin İntoleransı Hangi Hastalıklara Yol Açar;
· Şişmanlık
· Kilo verememe
· Migren
· Akne
· Nedeni bilinmeyen ödem
· Gaz
· Şişkinlik
· Kronik yorgunluk
· Kabızlık
· Cilt problemleri
· (örn. sivilceler, kaşıntı nörodermatit, kronik egzema vs.)
· Romatizmal hastalıklar
· Astım
· İshal
· Mide krampları
·Baş ağrısı
·Solunum yolu hastalıkları
·Farenjit
·Sürekli nezle olma
·Ağızda yaralar
·Epigastrik Ağrılar
·Crohn hastalığı
·İrritabl Bağırsak Sendromu
·Sık gribe yakalanma
·Kronik burun akıntısı
·OSB (Otistik Spektrum Bozukluğu)
·Sedef hastalığı
·Nörodermatit
·Depresyon
·Uyku bozuklukları
·Ürtiker
PinnerTest, hangi besin veya besinlere karşı intoleransınız olduğunu kısa sürede öğrenebileceğiniz bir kan testidir.
PinnerTest, şu an dünyada en geçerli ve en ileri teknoloji olan MicroArray+ metodu ile uygulanmaktadır. Bu metod şu anda dünyada sadece PinnerTest tarafından uygulanmaktadır. MicroArray+ metodunda, bilgisayarlı sistemler yardımıyla, mikroçiplerüzerinde incelenen kan numuneleriniz ile, son derece hassas sonuçlara ulaşabilmek mümkündür, ve hangi besinlere karşı intoleransınız olduğuna dair nokta atışı yaparak kolay uygulanabilir bir hale gelmektedir.